27 Ocak 2010 Çarşamba

acı marul

Lactuca virosaTürkçe: Acı marul
Almanca: Giftlattich
Fransızca: Laitue vireuse
İngilizce: Wild lettuce

Yayılışı: Türkiye’de yaygın olarak yetişir.

Kullanılan kısımları: Yaprakları, (Lactucae folium), Lateksi (Lactucarium).

Etken bileşikleri: Flavonlar (apigenin), kumarinler (eskulin), terpenoitler, seskiterpen yapısında acı maddeler, laktupikrin, laktusin.Etki ve kullanılışı: Laktupikrin ve laktusinden dolayı sedatif etkili olduğu sanılmaktadır. Yatıştırıcı, ağrı kesici ve hipnotiktir. Uykusuzluk, huzursuzluk, çocuklarda aşırı duyarlılık, tahrişli öksürük, adet kanaması düzensizlikleri, adale ve romatizma ağrılarında kullanılır.

Dozaj: 0.5 - 3 g drog/gün. Lactucarium (kuru lateks ekstresi) 0.3-1 g/gün

Çay: Günde 3 çay fincanı

Hazırlanışı: 1 çay kaşığı (2 g) drog üzerine kaynar su dökülür, 10’ bekletilir, süzülür.



Acımarul Nedir
Birleşikgillerden, tadı acı, yaprakları dişli, sürgününden çıkan sütü uyuşturucu ve yatıştırıcı olarak kullanılan iki yıllık bir Bitki (Lactuca virosa).

Alm. Giftlattich, Fr. Laitue virause, İng. Wild lettuce. Familyası: Bileşikgiller (compositae).

Türkiye'de yetiştiği yerler: İstanbul civarı.

Sapının alt kısmı batıcı tüylü, sarı çiçekli, beyaz sütlü, iki yıllık otsu bitki olan acımarul , Çiçekleri başak denen çiçek durumunda toplanmıştır. Başağı meydana getiren bütün çiçekler dilsi ve erdişi (erkek ve dişi birarada)dir.

Yapraklarının dişli ve dişlerinin ucunun dikenli olmasıyla yenen maruldan ayrılır ve tadı acıdır. Süt borularına sahiptir. Boyu 1-2 metreyi bulan sürgünü kesilirse beyaz bir süt akar. Kuruyunca esmerleşen sütüne acı marul sütü denir.

Kullanıldığı yerler: Acı marul sütü eskiden ağrıları dindirmek için Ameliyatlarda kullanılırdı. Bitki zehirli olup, narkotik ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Şimdi de yatıştırıcı olarak şuruplarda kullanılmaktadır.

Tabii olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’da yayılmıştır. Acı marul eskiden Avrupa ve Amerika’da sütü için yetiştirilirdi

Aslan dişi (kara hindiba,yabani acı marul) Faydaları ve Özellikleri

Aslan dişi (kara hindiba,yabani acı marul) özellikleri
* Çayırlarda hendeklerde yetişir.
* Kökü ,yaprağı kullanılır.
* Müsait bulduğu yerlerde yetişen bu bitkinin yaprakları rozeti andırır.
* Çiçekleri sarıdır.yaprakları ilkbaharda, kökleri ise son bahar aylarında toplanarak gölgede kurutulur.
* İçinde taraxacine adında acı bir madde bulunur.
Aslan dişi (kara hindiba,yabani acı marul) faydaları
* 60-100 gram kök,bir litre suda on dakika kaynatılarak üç hafta sabah akşam birer kahve fincanı içilirse vücuda kuvvet ve dinçlik verir.
* İdrar torbasmdaki iltihapları giderir.
* İdrarı söktürür.
* Göğsü yumuşatır.öksürüğü keser.
* Balgamlı ishallere iyi gelir.
* Böbrek taşlarını düşürür.
* Karaciğer şişkinliğini indirir. Sarılığa faydalıdır.
* Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını izale eder.
* Taze sürgünlerinin kırılmasıyla elde edilen süt, dişleri temizler ve parlatır. Sütü cilde iyi gelir.
* Ayrıca yaprakları salata olarak da yenir.


Acı Marul Aslan dişi
Bileşikgiller familyasındandır. Sapının alt kısmı batıcı tüylü, sarı çiçekli, beyaz sütlü otsu bir bitkidir. Kurutulmuş sütünden infüzyon yolu ile faydalanılır.
Latincesi:Lactuca serratifola
Faydaları
Sinir Sistemi:Uyutucu ve uyuşturucu olarak kullanılır.

ACI MARUL
Yaşamsal önem taşıyan maddeler, Eser element, Potasyum, Fosfor
Yağ metabolizmasını düzenliyor, felç riskine karşı koruyor

Acı Marul (Cichorium Intybus)

Yol ve tarla kenarlarında ekilmemiş arazide yetişir. Kuru ve sıkı toprağı sever. Temmuz ve ağustos aylarında mavi çiçekler açar
Acı marulun kökünde ve gövdesinde bulunan süt mide rahatsızlıklarına ve hazımsızlığa iyi gelir. Kurutulmuş yaprakları ve kökü “safra kesesinin faaliyetini hızlandırır hazmı kolaylaştırır.
Taze yaprakları salata yapılarak yenilirse kanı temizler. Kökü kurutularak kavrulur kahve gibi içilir veya kahveye ilave edilir.
yapraklarından ve kökünden yapılan cay karaciğer dalak ve böbreklerin faaliyetini düzenler. Safrakesesi ifrazatını çoğaltır. Basurdan şikâyeti olanlara fayda sağlar.
Süt içinde kaynatılarak içilen suyu pankreas ifrazatını çoğaltır.
çiçekleri toplanır bol şekerle iyice karıştırılır güneşte kurutulur. Elde edilen bu lezzetli ilaç hastalıklarına iyi gelir ve kalbi kuvvetlendirir. Bu ilaçtan günde 1-2 kahve kaşığı alınabilir.
Acı marulda idrar söktürme özelliği olduğu gibi mide nezlesine de iyi gelir. Ayrıca kanamalarda iyi bir dinlendiricidir.
Önemli Not: Karaciğer hastaları sarılık hastalığına yakalananlar basuru olanlar böbrek rahatsızlığı çekenler acı marulu mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanmalıdırlar

acımarul a. Sapının alt kısmı batıcı tüylü, sarı çiçekli, beyaz sütlü, ikiyıllık otsu bitki. (Yol kenarlarında taşlık yerlerde biter. Kurutulmuş sütü Avrupa ülkelerinde laktukaryum. Türkiye'de marul yağı diye bilinir, uyutucu ve uyuşturucu olarak halk hekimliğinde kullanılır.) [Bil. a. Lactu-ca serriola ya da virosa; bileşikgiller familyası.]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder